Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012

Υπάρχουν στιγμές που οι σκέψεις που έχουμε στο μυαλό  είναι δύσκολο να μετατραπούν σε λέξεις και να μπορέσεις να τις εκφράσεις με γραπτό ή προφορικό λόγο. Προσπαθώ όμως να καταλάβω γιατί το μυαλό μου είναι μπερδεμένο και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το έχω γεμίσει με άχρηστο υλικό.
Και γιατί θα μου πείτε άφησες να συμβεί αυτό; Γιατί αποφάσισα ότι πρέπει να ακούσω τι έχουν να μου πουν οι υποψήφιοι των πολιτικών σχηματισμών για να επιλέξω αυτούς που πραγματικά προτείνουν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα της εποχής.
Λιγοστοί είναι εκείνοι που μιλούν σωστά Ελληνικά για να μπορέσεις να τους ακούσεις για όση  ώρα χρειάζεται ώστε να βγάλεις συμπεράσματα. Συνήθως μιλούν όλοι μαζί και οι φορές που δεν συμβαίνει αυτό είναι τόσες λίγες που πρέπει να είσαι πολύ πολύ τυχερός για να πετύχεις μια τέτοια συζήτηση.Αλλά και τις φορές που γίνεται σωστός διάλογος , χωρίς να μαλώνουν εννοώ , οι συνομιλητές αναλώνονται σε διαπιστώσεις για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και λιγότερο μας αναλύουν τα προγραμματά τους για την παιδεία, την υγεία,την ισονομία και την  δικαιοσύνη, την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ανεργία, την διαμόρφωση πολιτικού ήθους και δεοντολογίας, τις παθογένειες του δημόσιου τομέα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Βέβαια θα μπορούσε να πεί κάποιος ότι αν επιθυμείτε να διαβάσετε τα προγράμματα των κομμάτων,επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο.Σας ενημερώνω ότι οι ιστότοποι τους είναι επιεικώς απαράδεκτοι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) και αν επιλέξεις να δείς τα καταστατικά τους ή τα προγραμματά τους θα δεις στην οθόνη σου "server unavailable" ή " internal error".
Αναρωτιέμαι λοιπόν όταν ένα πόσοστο της τάξεως του 30%-35% του εκλογικού σώματος δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσει την 6η του Μάη και έχουμε φτάσει δυο ημέρες πριν από αυτή την ημέρα τι ρόλο παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά την προεκλογική περίοδο.
Έγινε μεγάλος λόγος για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων εν μέσω κρίσης.Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να αγοραστει διαφημιστικός χώρος και χρόνος.
Έτσι τα κανάλια πήραν παράταση ζωής για να συνεχίσουν να προβάλλουν το καταπληκτικό τους πρόγραμμα και να μας χαρίζουν στιγμές ψυχαγωγίας & διασκέδασης.
Πιθανά ακόμα και τα panels με τους καλεσμένους από τους πολιτικούς σχηματισμούς να θεωρείται πλέον διαφημιστικός χρόνος και να έχει οριστεί αντίτιμο.
Κάτι ακόμη που μου προκαλεί απορία είναι το μήνυμα "Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση" .Τι δηλώνει αυτό το μήνυμα ; Είναι προειδοποίηση για να εφιστήσουμε την προσοχή μας ή για να αλλάξουμε κανάλι; Γιατί όταν μας δείχνουν το complet δεν μας προειδοποιούν ότι ακολουθεί διαφήμιση για γαλακτοκομικό προϊόν; Οι διαφημιστικές εταιρείες που φτιάχνουν τα τηλεοπτικά σποτάκια των πολιτικών σχηματισμών σε ποιό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας στοχεύουν στο δεξί ή στο αριστερό;;;
Ίσως  αυτό που μας δυσκολεύει στο να αποφασίσουμε να είναι το ότι τους βλέπουμε όλους με μισό μάτι και τους θεωρούμε ψεύτες και κλέφτες και οι γενικεύσεις είναι πάντα επικίνδυνες.
Δεν μας πείθουν όμως ρε φιλαράκια και δεν φταίμε εμείς αλλά αυτοί γιατί ο λόγος τους είναι ξύλινος και επαναλαμβανόμενος και δεν έχουν καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό των συνειδητοποιημένων πολιτών που ενδιαφέρονται για το καλό του συνόλου και όχι για το καλό του ατόμου.
Έχουν λιγοστέψει πολύ αυτοί που "πουλούσαν" το ύψιστο πολιτικό τους δικαίωμα για έναν μισθό από το δημόσιο.Έχουν λιγοστέψει πολύ αυτοί που έπαιρναν τα ψηφοδέλτια έτοιμα από το σπίτι.
Έχουν λιγοστέψει πολύ αυτοί που δεν συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Αυτές οι εκλογές δεν είναι κρίσιμες για τους πολιτικούς σχηματισμούς αλλά για το εκλογικό σώμα.Για τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, που λειτουργεί με γνώμονα το καλό όλων κάνοντας συνειδητοποιημένα και συνειδητά την επιλογή του.Επιλογή που στηρίχτηκε σε κριτήρια ορθολογικά και όχι οπαδικά.
Για την οπαδοποίηση του πολιτικού χώρου δεν θα κάνω καμμιά αναφορά γιατί είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία για εμάς να τους δείξουμε ότι τα κάνουν όλα λάθος και ότι πρέπει να τα αλλάξουμε. Δεν αρκούν τα σποτάκια και τα πανελς για να μας βοηθήσετε να αποφασίσουμε.
Δεν αρκεί να γεμίσετε τις πόλεις μας με αφίσες.Δεν αρκεί να γεμίσετε τις πλατείες μας με κόσμο για να μας δείξετε ποιός έχει τα περισσότερα κομματόσκυλα που κουνάνε σημαιάκια.
Δεν αρκεί να συλλαμβάνετε τους κλέφτες πολιτικούς κατά την προεκλογική περίοδο.
Δεν μας αρκεί να κάνετε εκλογές όταν και όποτε το αποφασίσετε και αν σας βολεύουν οι συγκυρίες.
Δεν μας αρκούν οι βουλευτές "βολευτές" που κυριώς νοιάζονται για την αποζημιώσή τους.(Αν δεν ισχύει αυτό τότε γιατί δεν καταργείται η αποζημίωση).
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το διακύβευμα δεν είναι μνημόνιο ή αντιμνημόνιο , δεν είναι ευρώ ή δραχμή ,δεν είναι αριστερά ή δεξιά, δεν είναι κόκκινο ή πράσινο ή μπλε.
Το διακύβευμα είναι αν έχουμε συνειδητοποιήσει ή όχι το ρόλο που έχουμε ως πολίτες για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη χώρα που ζούμε.Οι πολίτες διαμορφώνουν με τις δράσεις τους το κράτος. Δείτε λοιπόν γύρω σας , τους φίλους σας , τους γονείς σας , το σύντροφό σας ,εννοώ αυτόν/ην που μοιράζεστε την ζωή σας μαζί του και όταν ρίχνετε την ψήφο σας στην κάλπη να αισθάνεστε σίγουροι ότι η επιλογή σας βοηθάει και αυτούς .
Στη Χώρα που γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας ας φέρουμε επιτέλους την Δημοκρατία.